Asiye Alev Akboğa Şiiri

SEVGİLİYE

Meclisinde bulunup mübârek gül yüzünün
Nurundan nasiplensem gece, gündüz durmadan.
Kulağım dilencisi olsa her bir sözünün
Yanında; kıyamete henüz saat kurmadan.

Ey! Kusursuz, eksiksiz ve seçkin yaratılmış
Ey! Özüne Kur’an’ın tüm gerçeği katılmış
Ey! Alemlere rahmet nur ile türetilmiş
Mescid-i Nebevi’ye ölmesem baş sürmeden.

Sen bütün insanlığın kurtuluşuna çare
Sen güzel ahlakınla parıldayan bir hare
Sen saadet güneşi lüzum yok başka yare
Şefaatine mazhar olsam kabre girmeden.

Rabbin sâlat selâmı her an üstüne olsun
Aydınlatan bir kandil doğruya çıkan yolsun
Kainata yollanmış bir elçi örnek kulsun
Göçmeyeyim; ışığın tam kalbime vurmadan.

Mahşerde sancağının altında uyanayım
Günahlarım öyle çok hangisine yanayım
İzin ver Muhammed’im (s.a.v) ah! Sana dayanayım
Cehennemin o kızgın ateşine varmadan...

Asiye Alev Akboğa


·          
 
Alev Akboğa teşekkür ederim değerli hocam şiirime yer verdiğiniz için. usta kalemlerin eleştirilerini dikkate alaacağımı belirtmek isterim. hataların ortaya çıkarılarak gösterilmesi ve yeni yazmaya başlamış olan kalemlerin de bundan dersler alması çok önemli.
·          
Nezahat Yıldız Kaya Alev Arkadasimin siirlerini, siirlerindeki o duygusal ictenligi seviyorum.Siir hos gelmis bugunumuze. Izlemede kalip sizleri takip edecegim Mehmet hocam. 
Gununuz aydin bir gun, yonumuz siirlerin bereketiyle olsun. Selamlar, saygilar.
·          
Kenan Baran Buna "methiye" diyebilir miyiz Mehmet Emin Türkyılmaz Hocam ?
·          
Mehmet Emin Türkyılmaz Eğer Divan Şiiri bağlamında tarz olarak bakarsak elbette diyemeyiz. Ama içerik olarak bakılırsa methiye özelliklerini bir şekilde sergiliyor.
·          
Ülkü Reyhan Ahıska Alev hanımın Peygamber efendimiz için yazdığı naatı içerik olarak beğendim.
·          
Mehmet Emin Türkyılmaz Aslında bunları da konuşmak lazım. " Methiye " ayrı bir şeydir Divan'ın dili ve ölçüsü ayrı bir şeydir.Bugün birini övmemiz için illa beyit beyit yazıp aruz ölçüsünü mü kullanmamamız gerekir? Bence değil. Peki adına ne diyeceğiz? " Methiye " deyince itiraz mı ediliyor? " Övgü " derim, ne bileyim, " iltifat " derim, ( vs..vs..) olur biter....( isim babası da ben olurum hem :))) )
·          
·          
Mehmet Emin Türkyılmaz ( Özellikle hanım arkadaşların çoğunun Edebiyat Sitelerinde olduğu gibi “ suya sabuna dokunmadan “ sadece “ BEKLEMEDE ve TÂKİPTE “ kalmalarını, “ Aman incitmeyeyim “ i ön planda tuttuklarını hissediyorum. “ Aman söylediğim herşey bana da döner “ mantığıyla mümkün olduğunca kenardan köşeden seyredenlerimiz de var … 
Söz! Sıra size geldiğinde sizin gibi düşünmeyeceğim :))) )
·          
Elif Yiğit Karlı Neden genelleme yapılarak bizim adımıza konuşuluyor bilmiyorum..Salih Bey'in şiirindeki yorumlarda da bayan katılımcının az olduğu söylendi..Yeri geldiğinde çok konuştuğumuzu savunanlar sustuğumuzdan şikayet ediyorsa birşeyler değişiyor demektir..katılımın az olmasının nedeni hassasiyet olabilir belki ama kendi şiirlerine sıra geldiğinde söyledikleri kendilerine döner diye korktuklarını sanmıyorum..Bayanların iş yoğunluğu ve sorumluluklarının fazlalığı da nedenler arasında bence..Şiiri yorumlarken eve gittiğinde akşam ne pişireceğini de düşünmek zorunda olan erkek üye var mı bilmiyorum grupta..Şaka bir yana ben gerçekten ''her şey bana döner'' korkusundan katılamıyorum fazla :))
·          
Elif Yiğit Karlı Şiire gelince ; naat olarak da methiye olarak da bakıldığında samimi duygularla yazılmış güzel bir şiir..Göze çarpan teknik bir kusuru yok..Ama tartışılabilecek mısraları var..Kendi adıma en çok gözüme batan ikinci dörtlükteki 'türetilmiş' kelimesiydi..Kafiye olarak problem olmamasına rağmen manayı zorluyor gibi geldi bana..
·          
Mehmet Emin Türkyılmaz Özellikle "çalışan bayanların yoğunluğu " konusunda size hak versem de söylediğimin az çok duyulduğunu hissetmek güzel Elif Hanım. Kaç gündür sesinizi ilk defa duyuyoruz :)))
·          
Elif Yiğit Karlı Umarım pişman olmazsınız:))
·          
Alpdoğan Akyüz Hoşgeldiniz Elif Hanım... Siz yemek pişirirken, biz şiir pişiriyoruz... Şimdi sıra bizde: Oh ne âlâ! Biz pişirelim, siz okuyun! (Latife tabi... :) Saygımla...
·          
Kenan Baran Benim yapı anlayışıma ve bilgime göre sorun yok. ''türetilmiş" sözcüğü benim gözüme de ilk okuyuşta battı. Son dörtlükteki "dayanayım" kelimesi sanırım "destek alma", "yardım alma"anlamlarında kullanılmış. Daha farklı bir kelime ile daha güzel olabilirdi(kanaatindeyim). Şunu da söylemek isterim ki teması bu kadar derin bir konunun ayak mısraları dörtlüğün diğer mısralarına nazaran daha güçlü olmalıydı (fikrimce değildi). Bu tavır; cümle biraz daha evrilip devrilerek mi yapılmalıydı yoksa daha güçlü bir ayak mısrası kullanılarak mı (bu tercih meselesi) ? Bu tür şiirler daha çok ruha dayalı olduğundan daha tesirli, derin ifadeler kullanılabilir...

Rab'dan sonra gelen ekler ayrı mı yazılmalıydı (buna çok takılmıyorum) ?

Genel anlamda güzel, özlü bir şiirdi. Sayın Asiye Alev Hanım'ı bu ölçüde kutlamak gerekir.
·          
Alpdoğan Akyüz Mescid-i Nebevi’ye ölmesem baş sürmeden. / İlk etapta gözüme çarpan bu dize oldu... Cümlenin ögelerinin yanlış yerleştirilmesi anlatım bozukluğuna yol açmış... (Şahsi fikrim olaraksöylemiyorum...)

"Şefaatine mazhar olsam kabre girmeden." Ayak mısraları konusunda Kenan kardeşime katılmadan edemiyorum... Yukarıya kopyaladığım dizedeki "olsam" kelimesi üzerine kurulablecek "dolsam, kalsam, bilsem vs..." gibi kafiyelendirmeler ile daha dinamik olabilecek başka bir ayak düşünülebilirdi... (Birazcık şahsi bir görüş... / E her şeyin de bir dozu var tabi... :))))
·          
Alpdoğan Akyüz İlk kıta, özellikle "Kulağım dilencisi olsa her bir sözünün..." dizesi harikaydı...
·          
Alpdoğan Akyüz Şunu da belirtmek isterim ki bu dizedeki durak aksaklığı da gözden kaçmıyor... Anlam olarak çok güzel ama...
·          
Elif Yiğit Karlı ''Her bir'' yerine başka kelime bulunabilir miydi?
·          
Alev Akboğa teşekkür ederim Kenan bey, benim sizlerden bir istirhamım olacak; hatalı bulduğunuz dizelerin yerine kendiniz nasıl dizeler oluştururdunuz? bu açıdan da bakıldığında hem fikir cimnastiği yapılmış olur ve hemde farklı ufuklardan faydalanmış oluruz diye düşünüyorum.
·          
Alpdoğan Akyüz Elif Hanım, belki "kutsal" kelimesi uygun olabilirdi...
·        
Ayhan Çoban şiir çok güzel bir şiir. böylesi güzel şiirin şairi böyle aşık olduğu güzeller güzelini 2elçi2 kelimesini kullanmamalıydı. elçi kelimesi Peygamberlere uyan bir sıfat olmasa gerek. Nebi, Rasul kelimeleri yeterli.
Bayram Mecit İzin ver Muhammed’im (s.a.v) ah! Sana dayanayım..burda "ah" kelimesi hece tutturma adına fazlalık gibi duruyor..bunun yerine" izin ver Muhammedim aşkına dayanayım" olsa sorun hallolur..2.dörtlük kafiyelerinde sorun var..hoş durmuyor..bir de "kainata yollanmış bir elçi örnek kulsun " yerine " kainata yollanmış son elçi,örnek kulsun" dense daha güzel olur.. burda da "bir" kelimesi fazlalık duruyor.. çok fazla deriniliği olmasada güzel bir şiirdi diyebilirim..sevgiler..
·          
Elif Yiğit Karlı Bu şiir üzerinden noktalama ve ünlem işaretlerinin kullanılışını konuşabilir miyiz? Doğru mudur kullanılış yerleri ve şekilleri?
·          
Umit Cakir Sen bu kadarını yazabilir misin? diye sorarsanız yazamam ama madem fikirlerimizi söyleyeceğiz üçüncü dörtlük zorlama gibi geldi zayıf diğerleri vasat.tbrkler dostum
·          
Salih Erdem Noktalama ve ünlem işareti ile ilgili;

Ey kusursuz, eksiksiz ve seçkin yaratılmış!
Ey Özüne Kur’an’ın tüm gerçeği katılmış!
Ey âlemlere rahmet nur ile türetilmiş!

Nurundan nasiplensem gece, gündüz durmadan.

Gece gündüz: Her zaman, ara vermeden, aralıksız, anlamına gelen birleşik bir kelimedir. Yazımı esnasında araya virgül konulmaz.
·          
Salih Erdem Ey! Alemlere rahmet nur ile türetilmiş / ...âlemlere...
Rabbin sâlat selâmı her an üstüne olsun / Rabb'in...

Rab (özel isim)

Kainata yollanmış bir elçi örnek kulsun / Kâinata...
·          
Alev Akboğa Salih bey, noktalama işaretlerini kullanma konusunda başarısız olduğum bir gerçek, eleştirilerinizi dikkate alıp düzenleme yapacağım. tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. herkese iyi akşamlar. selam saygı ve duamla birlikte...
·          
Emine Uysal Öncelikle bu güzel şiirin yazarı Asiye Hanım'ı kutluyorum ve Mehmet Emin Türkyılmaz Bey'e cevap veriyorum. Hanım arkadaşların pek katılmadıklarını, katılsalar bile fazlaca sorgulamadıklarını, kendilerinin de sorgulanacağından korktuklarını söylemiş.

Asla öyle bir korkum yok. Peki, neden sorgulamıyorum o zaman? Asiye hanım kadar usta değilim ki, onun yazdığını sorgulayayım.

Ben şiire yeni başladım, siz ustalarımı sessizce takipteyim bu doğru, bu demek değil ki beni sorgulamayın. sorgulayın. Hem de en acımasız şekilde sorgulayın ki, ben de eksiklerimi görüp doğruyu bulayım.

Hepinize iyi geceler arkadaşlar.
·          
Mehmet Ziya Efendim, bugünler yoğunum, yorgunum.Ne derseniz deyin..Gecenin bu saatinde biraz şiirleneyim diye ancak girebildim...Şiir güzel bir şiir.Dostların eleştirilerine katılıyorum.Birçokyerinde anlam bakımından tekerrür eden anlatımlar var.Biraz daha üzerinde çalışılıp "harika" diyebileceğimiz duruma gelebilir.Şiirin en önemli yeri giriştir ki; okumaya başlayan, "bu okunur bir şiirdir" desin.Ve devamında son kıta da çok önemli ki; okuyanın tadı damağında kalsın....ilk kıta ikinci dize "Nurundan nasiplensem gece, gündüz durmadan" gece gündüz deyimi vurgulu olmamış.."Nurundan nasiplensem toprak beni sormadan." 1.kıta son dize " Yanında" kelimesi hakeza,,Seni özleyen ruhum kıyamete varmadan. olabilir.. Son dize de mevcut varmadan kelimesini buraya aldım ve son dizeyi , hatta son beyiti...Destur ver, rahmetinden içe içe kanayım
Cehennemin ateşi bedenimi sarmadan...diye yapsak daha vurgulu olur kanaatindeyim.. çareler çok.. buna " M.Emin hocamın deyimiyle "bence" diyoruz:)) şairin özlemi ölümden önce şefaat! Ama Peygamber efendimiz şefaatini kıyamet gününde göstereceğine göre, sağken şefaat Ahret için dilenilir.Bu anlamda da şiirdeki anlatımda tezatvari söylemler var.."Ey ulu peygamberim, ahir zamanda benden şefaatini" esirgeme" diye dua ederiz ya.. işte bu minval üzre anlatmalıydı..Genel olarak beğendiğim bir şiir..Heceye güzel hükmeden bir kalem.Ve anlatımlarında uydurmadan, zorlamadan maksadını anlatabilen bir şairimiz.. ara kıtalara da göz atacağım şimdilik bu kadar hayırlı geceler.
·          
Alev Akboğa Emine hanım bende sizin gibi düşündüğüm için ve kendimi belki çok yeterli görmediğim için izlemekle yetiniyorum eleştirileri. eleştiri bilgi ve donanım isteyen bir maharet. ben kimseyi eleştirmedim diye kimsenin de beni eleştirmeyeceği anlamına gelmez. saygılı, seviyeli ve incitmeden olursa, yapılacak şey amacından sapmamış olur. sevgilerimle...
·          
Alev Akboğa Mehmet Ziya bey, yorumunuzu uyku mahmurluğuyla okudum şimdi. Bir insan dünyada yaşarken efendimizin valığını ve onun Allah'ın elçisi olduğunu kabul etmeyip, onun sünnetini terkederse ahir zamanda onun şefaatine mazhar olamaz. şiirdeki duyguda günahlarından dolayı çırpınan bir gönülün doğru yola erişme isteği ve ahrete kalmadan, canlı dünyada pişmanlığından dolayı o sevgilinin sevgisini kazanmayı umut ediyor. korku var... ahir zamanda yüzük asık bir şekilde çıkmak istemiyor Rabbinin huzuruna. bu bir dilekti ama doğru ama yanlış...
·          
Alev Akboğa diğer eleştirdiğiniz noktaları da dikkate alıp şiir üzerinde elbetteki değişiklikler yapacağım.
·          
Alev Akboğa Ümit bey, haklısınız benim çarpık kalemimin peygamber efendimizi layıkıyla anlatmaya ve onun güzelliklerini dillendirmeye yeterli değil. bu benim peygamberimize yazdığım ilk şiirim. Mehmet Emin hocam bu şiiri seçmişse vardır elbet bir bildiği... bu şiir gibi övgü şiirleri yazmak için güçlü bir iman ve bu duygularla iyice yoğrulmak gerekiyor. bundan sonra övgü şiirlerine şiirlerim arasında daha çok yer vereceğim. teşekkür ederim eleştirileriniz için. saygılarımla.
·          
Mehmet Emin Türkyılmaz Gerek noktalama gerekse imlâ konusuna arkadaşlarca değinilen ve şairenin eksiklerini kabul ettiği, düzeltilmesi yolunda gayret göstereceğini ifade ettiği ayaklı, 14 ‘lü ( 7+7 sayılabilecek) hece ölçüsü ile kaleme alınmış, dili aruz, şekli beyit tarzı olmasa da bir yanı naat, bir yanı methiye olan bu şiire daha yakından bakan arkadaşlarımız gibi baktığımda; konusu sıradan olmayan, özellikle bazı değerleri konu edinen şiirlerdeki yüksek ve özel beklentileri karşılayıp karşılamadığı noktasının yine ön planda olduğunu görüyoruz. 
Gerek kafiye örgüsü gerekse mısra yapısı ve derinlik itibarıyla bu şiirdeki her mısraın bu ağırlığı çok taşıdığını söylemek zor gibi.

Grupta yaptığımız uygulamalarda, “ şairin görüşler bittikten sonra cevap hakkını kullanması “ teamüllerimiz arasında olsa da, “ Ümit bey, haklısınız benim çarpık kalemimin peygamber efendimizi layıkıyla anlatmaya ve onun güzelliklerini dillendirmeye yeterli değil. bu benim peygamberimize yazdığım ilk şiirim. ………………….... bu şiir gibi övgü şiirleri yazmak için güçlü bir iman ve bu duygularla iyice yoğrulmak gerekiyor. ……” Asiye Alev Hanıma şunları hatırlatmak isterim.

Resulullah’ı yazan bir kalem çarpık değildir bana göre. Eksik olabilir, yetersiz olabilir, meramı tam olarak anlatamayabilir ama asla çarpık olamaz!

Güçlü bir imanın kimde olduğu ya da olacağı asla yazılanlar ve konuşulanlar ile belli olmaz. Resulullah’a şimdiye kadar yazılmış en güzel şiiri yazandan çok daha kâmil bir imana sâhip olabilir kenarda köşede kalmış bir ahraz. Bunu biz bilemeyiz ve onu araştırmak da bizim işimiz değil.

Her şeyin bir ilki vardır ve başlamadan devam etmek, hedefe ulaşmak mümkün değildir. Davranışın cesurcaydı ve devamı elbette daha güzel bir şekilde gelecektir.

Arkadaşlarımızın değindiği gibi bazı mısralar gerek kendi başına gerekse kendinden önceki mısraların devamı ve tamamlayıcısı olarak biraz zayıf kalmış.

Şiirin en problemli kıt’ası sanırım burası:

“Ey! Kusursuz, eksiksiz ve seçkin yaratılmış
Ey! Özüne Kur’an’ın tüm gerçeği katılmış
Ey! Alemlere rahmet nur ile türetilmiş
Mescid-i Nebevi’ye ölmesem baş sürmeden.”

“Ey “ nidası ile oldukça vurgulu vebana göre etkili olan bu kıt’anın ayak mısraı daha düzgün tasarlanabilirdi. Daha genel bir anlam yerine “ey “nidasındaki muhataba özel bir cümle kurularak anlam daha pekiştirilebilirdi. 

Ey! Kusursuz, eksiksiz ve seçkin yaratılmış
Ey! Özüne Kur’an’ın tüm gerçeği katılmış
Ey! Alemlere rahmet nur ile türetilmiş
Mübarek mescidİNE…… ( makamıNA…)

Bir de, “Mescid-i Nebevi’ye ölmesem “ gibi bir algı bırakıyor. Belki ” Mescid-i Nebevi’ye baş sürmeden ölmesem “ gibi daha düzgün bir ifade kullanılabilirdi. ( elbette ayak kafiyeleri de buna göre dizayn edilmeliydi. ) 

Ve, Elif Hanımın dokunduğu yer:
“ Ey! Alemlere rahmet nur ile türetilmiş “ mısraı hem zorlama bir kafiye hem anlamla çok örtüşmeyen bir kelime itibarıyla oldukça göze battı. Çok alternatifi olan bu kafiyeye uygun anlamı sağlamlaştıracak bir tercih yapılmalıydı bana göre de. 

Bayram Mecit Beyin dediği “ hece tamamlaması için kullanılan kelimeler “ ve “tekrarlar “ kısmına ben de katılıyorum. “ Bir “ biraz göze batmış.

Farklı konularda daha iyilerini okuduğumuz ve inşallah okuyacağımız Asiye Alev Hanıma öncelikle cesaretinden dolayı teşekkür ediyorum. Ben henüz bu anlamda bir şiir kaleme alamadım.

Emine Hanım ve Elif Hanımın “ hanımlar …” başlıklı latifesi içinde saklı ara yorumuma verdikleri cevaba onlara ve şahıslarında tüm hanım arkadaşlara bu şiire özel olmayan genel bir ifade ile şöyle desem hata yapmış olur muyum?
- Hanımların tasarımını yapan Mutlak Güç, onları “ anne “ olarak programlarken şifrelerine şefkati, merhameti, hassasiyeti, mümkün olduğunca gönül kırmamayı biz erkelerden daha çok kattığı için şikâyetimiz olabilir mi ?
Elbette hayır!
Çünkü bizleri de dünyaya getiren bir kadın var “ anne “ dediğimiz. Ve biz cennete giden yolun onların ayakları altından geçtiğini çok iyi biliyoruz! Dünyadaki bütün erkekler toplansa bile bir kadındaki annelik özelliklerini ortaya koyamayacaklarını da…
Ne var ki, bir insana eksiğini hatırlatmak onu kırmak olmadığı gibi bir anlamda eksiğini tamamlamak adına aslında bir iyiliktir. O hatayı bir daha yapmamasını arzu etmez misiniz?

O hâlde bundan kaçınmayalım!

·          

Alev Akboğa hocam çarpık derken kalemimin güçsüz ve zayıf olduğunu kastetmiştim. ben kendimi şiir konusunda daha yolun başında emekleyenlerin arasında görüyorum. şiirimi bilgilerinizle yorumlayıp bana ışık tuttuğunuz için çok teşekkür ediyorum. her dem saygımla.


 







Yorumlar
Henüz yapılmış yorum yok




Yorum Yapın

Ad Soyad: Yorumunuz:
E-posta:
Tarih:
3.5.2024 14:15:48
 


 
 

 
 

 
 
 
 
 
 




Bu site Kişisel Yazar Web Tasarım projesi ile oluşturulmuştur.