İçimde Bir Ateş Yanar / Şadiye GÜRBÜZ (zaralıcan)


İÇİMDE BİR ATEŞ YANAR
 
Sevda denen bir deryada ben de düştüm bir ataşa
Dönüşüm yoktur bu yoldan çeksem bile binbir çile
Adımı söyleyen diller sanki dönmüş birden taşa
Sen yok isen ben de yokum, sevdamız düşmüşken dile
-
Anlaşılmaz oldu çok şey yalan dolan dolu her yer
Vermeyi unuttu herkes diyorlar ki hep bana ver !
Allah’ımdan tek dileğim ,bize nasip olsun makber
Bir meçhule vurulmuşum, gidiyorum hep nafile
-
Bülbülüm altın kafeste,sevdiceğim beni bekler
Yokluklar çöker boynuma dertlerime bin dert ekler
Hüzünlerin girdabında, boğulur onca dilekler
Bir goncaya sarılmışım, gidiyorum bile bile
-
Kolum kanadım kırılmış sensizlikmiş büyük zulüm
Dayanılmaz yokluğuna solar kokuşmadan gülüm
Bu gecede gelmez isen kapıya dayanır ölüm
Ben ki senden sorulmuşum, diyemem ki güle güle
-
Ne zaman ki kavuşuruz aydınlanır her bir yanım
Biz sevdikçe çoğalırız sevginle tutuşur kanım
Zaralınsam yücelirim sığmaz dünyalara şanım
Sevdamızı duyar herkes söyleniriz dilden dile
 
 
Şadiye Gürbüz (zaralıcan)
 
 
(16/09/2009 Tarihinde Edebiyat Defteri sayfalarına düşen bir şiir.)
 
 
 
Evvela, iki yıldır kalemini tâkip ettiğim ve her gün mesafe aldığını memnuniyetle gözlemlediğim şaireyi (güne gelmemiş olsaydı bile ) tebrik etmek gerekirdi. Ediyorum!

Bir şiiri okurken yazanının kim olduğuna bakmak öncelikli tercihlerimden hiç olmadı. Olmamasının da doğru olduğuna inanırım. Hiçbir iyi şiir şairinin adı ile kötü, kötü şiir de iyi olmaz bana göre. Eğer amaç şiir ise!

Bu şiire gelip bir şeyler yazmak ya da yazmamak konusunda çok düşündüm. Acaba şaire 03/07 tarihindeki bir şiirine yaptığım eleştiriye verdiği: “ sizin gibileri şu şekil yorumluya bilirim reklamlar boyutuna getirim bir şeyler yapmaya çalışıyorsunuz bununla beraber benim şair kimliğimi farklı yönlere çekmeye çalışıyorsunuz Zaralıcan buna izin vermez bence o kadar eleştirilecek şiir var ki birazda kalın gözlükleriniz takıp oraya bakın “ cevabı tekrarlar ya da aklına gelir mi diye ”

Ve, bunca yorum almışken eleştirime: “eğer ki şiirimde insani incitecek bir kelime olsaydı seçki almazdı o kadar yorum yazan dostlarım ben uyarırdı sizden önce “  der miydi?

Kim bilir, belki de reklamımı yapmak için buradayım. Belki de dikkat çekmek için günün şiiri altında bilmişlik taslıyorum. Bunu Allah ve ben bilirim en iyi şekilde..

Değerli şaire,

Eğer ortadaki ürünleri kalın (!) değil ama edebî gözlükle görmeyi denersek şiire hizmet etmiş oluruz diye düşünüyorum.

Bu bağlamda:

7+7 hece, ilk kıta çapraz (abab) ayaklı, sonraki kıtalar cccb..kafiye örgüsü ile beş kıtadan oluşan şiirinize baktığımızda; dördüncü kıtadaki köksel anlamdaki bakışta kafiyeler bir miktar tartışılabilir olsa da hecesel ve kafiyesel bir hatanın görülmediğini, ayaklardaki kafiyelerin bakir kafiyeler olmamakla birlikte mısra içindeki uyumu itibarıyla gayet hoş durduğunu ve te’kid ( kuvvetlendirmek) bâbında değerlendirilecek tekrarların (bile bile / güle güle / dilden dile) şiirin ahengine yakıştığını söylemeliyim..
Duygu aktarımının ve şiire hakimiyetinin de gayet iyi olduğu bu şiir için olumsuz değil ama “ olsa daha iyi olurdu diyebileceğimiz “ neler var acaba dediğimizde ise ;

Mısra tekniğinizi biraz daha geliştirmeniz, kelime tercihlerinde daha rahat hareket edebilmeniz için kelime dağarcığınızı daha kuvvetli ve sağlam kelimelerle takviye etmeniz, çok kullanılmış ve çok bilinen kelimeler yerine daha bâkir kelimeler ve kafiyeler bulup kullanmanız, tekrarlardan mümkün olduğunca kaçınmanız, ( düştüm / düşmüşken, her / her şey / herkes, gidiyorum..vs..vs) şiirinizi mümkün olduğunca edebî sanatlarla (teşbih, tasvir..vs..) kuvvetlendirmeniz şiirinizin daha kaliteli olması adına olması gerekenlerdir diye düşünüyorum. 7+7 ölçüsü 6+5 gibi halk şiiri ve ozan geleneğinden daha farklı söylemler gerektirir. Buna da dikkat etmek iyi olacaktır.

Başarılar diliyorum efendim.
Eyvallah!
 
Oflu / Mehmet Emin TÜRKYILMAZ








Yorumlar
1.2.2011 19:13:10
değerli hocam merhabalar öncelikle saygılarım iletirim ve
öylesine geznirken nette bu sayfayı buldum çokta sevindiğimi söyleyem
ben eleştirye karışı biri değilim ama edebiyatın tamen sanalştığı bir ortamda kimlik mücedelisi içinde olmak çok zor heleki bayan şairler için yazalın çizilen herşey birinin benzeri gibi çok nadir şiirler çıkıyor onlarıda seçkide görüyor ve okuyoruz
amaç güzel şeyler yazmak kalıcı şeyler yazmak olunca başarıda gelir diyen düşünüyorum tek şart paylaşmak olmalı bunu eleştirside olur beyeniside çok
hatam için özür dilerim sizden
teşekür ederim size saygılar bıraktım
zaralıcan
şadiye gürbüz




Yorum Yapın

Ad Soyad: Yorumunuz:
E-posta:
Tarih:
26.4.2024 01:52:14
 


 
 

 
 

 
 
 
 
 
 




Bu site Kişisel Yazar Web Tasarım projesi ile oluşturulmuştur.